Campo Limpo Park. Free water in a transitioning landscape.

General analysis.
Plan and sections of the final project. View from the Flexible Building.
Perspective of the current situation.
Current situation (section).
View of a user from the sports courts.
Remaining industrial buildings and general pictures of the area.
Perspective of the final project.
Sections of the sports and educational center.
Plan of the sports and educational center.
Physical model . View of the walkway.
Perspective of the Flexible Building.
Implementation of the Park. First: levels for the implementation of the walkways. Second: phytoremediation project.

Primary Author

  • João Paulo Rossi Carrascoza

Institution

  • Escola da Cidade, Faculdade de Arquitetura e Urbanismo

Professors

  • Analia Amorim (President of the Escola da Cidade Association)
  • Alvaro Puntoni (pedagogical coordinator)
  • Guilherme Paoliello (coordinator of graduation works)
  • Felipe Noto (work supervisor)

Dean

  • Ciro Pirondi

Assignment

At the beginning of the individual stage of the work, it became clear that the number of present problems would require a flexible proposal, since the architectural design would have to respond to different demands and cope with the site gradual changes. The project would have to go through transformations so the site could again be inhabited and used by the population. This brought the understanding that the context could change, so the landscape would also be in transition. The challenge for the project in an ephemeral context is to establish a fixed materiality and at the same time sustain motions. With this in mind, I chose to take as my research project the building of a park in three stages at Campo Limpo neighborhood. During the graduation work, I developed at the same time the remediation project and the plan for the park. With this architectural project, I researched solutions that address the flexibility of the architecture as it responds to gradual terrain changes as well as combines the location of its deployment with the neighborhood and its residents through structures that perform transposition levels, while harboring sports and recreational programs, which are few in the neighborhood. The remaining industrial buildings were incorporated into the project to host different programs.

Project Statement

The work began as part of a discipline called Vertical Studio by a group of students. During the project, a diffuse network of projects was implemented acting as sewage treatment equipment and contaminated effluents. In its final stage, the group chose to develop one of those projects that is part of the macro treatment plan developed in the early stages. This project is located in an old deactivated paint factory, where it is located one of the headwaters of stream Diniz which flows into the River Pirajuçara. Nowadays, the area is contaminated and therefore the proposal was to create a public park in the area, linking it with the remediation of the impacted resources. To this end, the chosen technique was phytoremediation, which uses the roots of plants to remediate contaminated areas. The project proposal was preliminarily designed by the group and developed in my graduation work. This choice was made from the identification of a number of problems and potential of the site, such as the presence of contaminated resources. These resources pose a huge risk to the population living in its vicinity. Besides, the topography of the land shaped as a valley that creates a natural physical barrier with its immediate surroundings, hinders the mobility of the population. In order to transform the problem into potential, the aim is to turn the land that housed the paint factory for decades into a park with recreational areas and be bound to the treatment of soil and water.

Project Description

The three implementation stages of Park are intended to organize the gradual changes of the project: At the first stage, connections were created between the interrupted pathways that are present around the site to delimit the area. A new street design includes sidewalks used to establish the boundary between the park and the city. The internal circulation routes are walkways that prevent the contact of people with contaminated sites, allowing the prompt clearance of the area to function as a park. The remaining floors of the demolished buildings must be removed, to allow the redesign of the topography and prepare it to receive phytoremediation ponds that are part of the second stage of the project. After these changes, the park can receive the primary structure of walkways that make transposition levels in longitudinal and transverse directions. In the second stage of the park implementation, the channeled and underground streams emerge to the surface and thus the topography that has undergone a redesign is flooded by the water from the spring. At this point, the remediation processes of contaminated areas begins with the phytoremediation techniques by placing plants cultivated in the Flexible Building. The complete remediation of the area can take from one to five years. At the third stage all built-up areas become accessible and part of the promenade. New paths and walkways are introduced, creating living spaces and recreation areas. Leisure and culture programs then occupy the Flexible Building, as the remaining buildings house a sports and educational center.

1/12
General analysis.