Boreas Building

site plan
building skin and the relatioship with their surroundings
night photo of access
night facade
the creation of an internal/external duality
ground floor plan and typical floor plan
section and front view
the courtyard
the courtyard
the vertical circulation
interior unit
the construction materials as expression form

Primary Author

  • Martin Aloras

Contributing Author

  • Santiago Bueno (Collaborator)

Author

  • Roy Piazza

Photographers

  • Walter Salcedo

Objectives

Having in mind the prevailing uncertainty and heterogeneity of these surroundings, we propose an ambiguous and flexible building, taking advantage of the possibilities that the open-plan of the existing structure offers. The old building of 8.66 m x 25 m was composed of five structural modules parallel to the street. Due to the existence of major beams, there were no columns within the lot. The central module is deconstructed and chosen to contain the vertical circulation and a court yard which organizes the area, ventilates and gives light to the units and common areas. The building comprises now two units per floor in direct relation to the central court yard. Service spaces as well as installations in each unit are strategically located making it possible, by simple operations, to use the same space for different purposes. The open-plan is originally proposed to house offices, but they can be transformed into one or two bedroom apartments by adding one or two walls and a door if required. The hybrid character of the building is reflected in the fa├žade: Reinterpreting the building regulations, it reassembles a "box" which is deconstructed through some movements in every direction. Such movements, from inside the units, generate different interior and exterior relationships, allowing each sector to create its own particularity. The use of the folded sheet forming the enclosure is the continuity of the new vertical metallic casing and is perforated to create an internal / external duality. A limited variety of construction materials was used: glass, concrete and metal, all of them exposing on the facade and the common areas, in order to produce a formal material dialogue appealing to the lighting and the spatial quality as an added value to the building.

Context

Pichincha Neighborhood is a low-density area of Rosario, in full development and exceptionally located. This urban site is under a master plan (named after the neighborhood), which in order to preserve its heritage and urban scale, restricts the maximum heights of new buildings. As a consequence, apartment building construction is restricted and the existing buildings are started to be rented for other uses pursuant to the new regulations. The proliferation of dining venues and nightclubs immediately changes the neighborhood appearance and gives it a particularly heterogeneous character as well as an uncertain future. In this context, an abandoned structure on a garage in use is to be transformed into a rental apartment house with the aim of obtaining the highest revenue possible from an existing construction with a low budget investment.

Performance

The idea of a rental apartment building that supports multiple alternatives of use is tangible from the moment that the five units, accommodated immediately by simple operations, a dental clinic, a beauty salon, a financial agency and an architectural firm. Sifted out behind Boreas building skin and with minimal maintenance, these different ventures coexist. The screen of galvanized and perforated sheet by its shiny appearance stands out in the environment but in turn melts, dematerializing and reflecting their surroundings selectively through this metallic veil. The scale and special attention given each level in relation to their function and location, as honest materiality, makes this the friendly building we imagined from the beginning.

1/12
site plan