BBVA Bancomer Tower

Concept, Location and Ground Floor Plan
BBVA Bancomer tower and Paseo de la Reforma Avenue, seen from Chapultepec Castle
The auditorium
The hall and dining room with terraces
Screens across the facade mitigate sunlight whilst allowing excellent views
Sky lobby plan
Detail: Sectional perspective through the facade
The triple height entrance lobby
Sky gardens every nine floors
Facade screen detail
Vertical Communities
The tower is one of the tallest buildings in Mexico City

Primary Authors

  • Legorreta + Legorreta: Ricardo Legorreta, Víctor Legorreta, Miguel Almaraz, Adriana Ciklik, Carlos Vargas, and Miguel Alatriste
  • Rogers Stirk Harbour + Partners: Richard Rogers, Graham Stirk, Ivan Harbour, Mike Davies, Lennart Grut, Andrew Morris, Richard Paul, Ian Birtles, Simon Smithson, Tracy Meller, John McElgunn, Stephen Barrett, Andrew Tyley, and Stephen Light

Contributing Authors

  • Legorreta + Legorreta: Ricardo Legorreta, Víctor Legorreta, Miguel Almaraz, Adriana Ciklik, Carlos Vargas, and Miguel Alatriste (Interior Design )
  • SOM (SKIDMORE, OWINGS AND MERRIL LLP) (Interior Design)
  • ARUP (Structural Engineer /MEP)
  • Colinas de Buen (Structural Engineer)
  • Espacios verdes S.A. de C.V. (Landscape Architect)
  • Garza Maldonado y Asociados (Plumbing / Public Health Installations)
  • Diseños Eléctricos Complejos S.C. (Electrical Engineering)
  • DYPRO (Calefacción y ventilación, Diseños y Proyectos, S.A.) (Air Conditioning / Thermal analysis facade consultant)

Author

  • Grupo Fincanciero BBVA Bancomer

Photographer

  • Lourdes Legorreta
  • María Dolores Robles Martínez Gómez
  • Mark Gorton

Objectives

The brief asked for a landmark building which would become a symbol for the BBVA Bancomer bank in Mexico, whilst bringing all the different banking functions together within one structure. Thus, the client aimed to improve communication and increase collaboration between functions and promote a sense of community across the organization. The 50 storey tower provides approximately 78,800m2 of prime office space and can accommodate approximately 4,500 employees. The tower is linked to the adjacent, separate parking building at sky lobby level. The internal spatial arrangement responds to the geometry and placement of the building on the site: the structural and service core runs diagonally across the floorplate with flexible office spaces organised on either side. Every nine floors skygardens create external space which provides a focal point for groups of bank communities. The skylobby at the heart of the building acts as a window to the city and the park, connecting all the spaces together. At this level the bank’s main restaurant brings staff together in a common amenity space, with external terraces, an auditorium and an exhibition. Together these interventions help to bring a human scale to a large building.

Context

The BBVA Bancomer tower is the result of a collaboration between Rogers Stirk Harbour + Partners and Legorreta + Legorreta. In bringing together their different architectural languages yet common values, they have created a building that is both contextual and distinctive. Located on a prominent site in Mexico City, on Paseo de la Reforma, the tower marks a gateway to Chapultepec Park with skygardens overlooking the city and the park. On the ground floor, the triple-height lobby links the daily operations of the bank branch with executive-level commercial businesses at higher levels. In the lobby, glass elevators face the park and transport visitors arriving by foot, as well as employees, up to the skylobby at level 12 where they can connect to the office space via the main lift core, garden terraces, exhibition space and restaurant. Opened by the President of Mexico, the tower is seen as an economic symbol of contemporary Mexico. Located in a seismic zone, the design required an innovative engineering approach to ensure the resilience of the building – and therefore the bank - in the event of a major tremor. A ‘fuse’ was incorporated into each of the externally expressed structural beams, the design of which focuses the impact of an earthquake by absorbing the shock to protect the rest of the structure. The shading screen follows the structural frame modulation and is articulated to allow similar movement and flexibility. This structural solution makes the tower uniquely safe for a building of its height.

Performance

Mexico City’s new headquarters for BBVA Bancomer is a celebration of the 21st Century workplace as a multi-layered, collaborative community. The building’s distinctive skygardens speak to the city and the park, on either side of the building and give views far beyond. The building expresses its functions to the outside world; its fluid and flexible interior space, its external structure and its environmental controls together form a legible, holistic, architecture that is globally distinctive and a unique response to its place. The façade design is inspired by Mexican traditions and architectural heritage. The geometry of the diagonal structure is used to create a lattice frame to protect the façade from direct light and heat from the sun. Modelled to respond to the orientation and yearly paths of the sun, different degrees of shading on different facades protect the building where the need is greatest, whilst maintaining views across the city and park and allowing plenty of daylight to enter. As a result of this, and other environmental initiatives, including recycling of 100% rainwater and other building water residuals, use of filtered external cold air in place of traditional air conditioning and LED lighting throughout the building, the building has been awarded a Gold LEED energy standard. The tower was inaugurated on 9 Feb 2016 by the President of Mexico Enrique Peña Nieto, who stated “This building becomes an icon of the urban image of the Mexico City”

1/12
Concept, Location and Ground Floor Plan