Angle Lake Station

building systems, and site strategies.
Facade mass produced from 8000 custom extruded aluminum planks
Neighborhood approach from South 200th Street.
entry approach along street
Primary pedestrian path to station and plaza.
overview showing surrounding site
A 400,000 gallon cistern collects stormwater in landscape.
Plaza between structure and station.
Structure wraps existing Power substation
Pedestrian circulation at upper level.
Approach from subterranean garage
Pedestrian approach along South 200th Street.

Primary Authors

  • Lawrence Scarpa/Brooks + Scarpa
  • Angela Brooks/Brooks + Scarpa

Contributing Author

  • Chinh Nguyen/Brooks + Scarpa (Design Team)

Author

  • John Mihkels/Sound Transit

Photographers

  • Ben Benschneider/Lawrence Scarpa

Objectives

Operating 20 hrs/day with 24 hr security, Angle Lake Station exemplifies the creative ways in which transit facilities can function as sustainable resources in their communities. It is the first light rail station in the Northwest to receive LEED certification (reaching Gold). It is uncommon for rail stations to be certifiable under LEED’s New Construction scorecard yet this design/build design competition-winning project offers beauty, performance, utility and delight thru a holistic approach toward what a transit agency can and should contribute by integrating efficient transit with community development. Unlike most transit stations that support the most basic utility of a park-n-ride facility, Angle Lake is a collaboration between the city, the transit authority, the design team and multiple collaborative surrounding neighbors thru a series of public workshops to create community space and is programmable to accommodate regular scheduled musical performances, community craft shows, farmer’s markets and other community events to benefit people of all economic and social backgrounds. Permanent public art, retail space and an indoor community room were also designed into the facility and the public plaza accommodates the weight and access for food trucks to service various festivals with easy access to public transit. The form of the building was shaped not only for car access but to allow for the future development of hotels on each side of the structure with connectivity and shared use parking.

Context

Angle Lake Transit Station and Plaza is an Envision certified sustainable mixed-use facility consisting of a 1-acre connecting plaza and community event spaces, a drop-off area for light rail users, retail space with dedicated bike storage and parking and a 35,000 square-foot parcel for future transit-oriented development. It also includes a parking structure for 1,150 cars designed to accommodate conversion to new future uses. Serving over 2,500 passengers daily, including the headquarters for Alaska Airlines, which employs more than 7,500 people in the immediate surrounds and over 4ooo people living within ½ mile of the station. The $31 mil., seven acre 400,000 square foot mixed-use complex was the result of an international design/build competition. It features a seven-story, cast-in-place and post-tensioned concrete structure with an exterior façade that uses over 7,500 custom formed blue anodized aluminum façade panels. Using ruled surface geometry, the undulating façade is formed by connecting two curves with a series of straight lines to form the surface of the façade. Each of the custom aluminum façade elements were designed and segmented into standardized sizes for the most efficient structural shape and material form, while maximizing production, fabrication and installation cost efficiency. This technique allowed the design team to work with complex curved forms and rationalize them into simple, cost-effective standardized components, making them easy to fabricate and efficient to install. The entire façade was installed in less than three weeks without the use of cranes or special equipment.

Performance

Angle Lake is a place that provides social, environmental, and economic benefits to the community year round and has been designed to encourage walking and socializing. Exterior stairs have been designed to be special, not standard, and the elevator is tucked out of the way in favor of a more open pathway, which provides users with more options for socializing and promoting wellness. Abundant public seating, shade canopies and landscaped areas provide a user-friendly welcoming environment. Public art is integrated into the design throughout and part of the user experience. Spaces for neighborhood cultural events and local entertainers are provided to enhance the experience of users while gaining exposure. The project also contributes positively to the area by respecting the areas natural watershed ecology by retaining and collecting storm water runoff in a 400,000 gallon cistern directing water to infiltration planters, designed to clean storm water and attract migratory birds, bees and butterflies along the Pacific Flyway.

1/12
building systems, and site strategies.