CIDO.Green line

CENTER MODEL
ONCOLOGY CENTER
PARKING LOT
PUBLIC LOT
URBAN MODEL
ONCOLOGY CENTER
GREEN LINE
CENTER 1 FLOOR
ONCOLOGY SECTION
PARKING LOT SECTION
CENTER ELEVATION
BIRD EYE VIEW

Primary Author

  • Luis Felipe Mitre Nuñez

Institution

  • Universidad Iberoamericana

Professor

  • Gustavo Rodriguez (Architecture Department Coordinator)

Dean

  • Gustavo Rodriguez

Assignment

The plan is to build new human settlements as close as possible to their traditional city centers that already count with public transportation facilities, work spaces creation and urban equipment close to their homes. This type of settlement is known as “sustainable and integral urban development” with the intention of convert it in a model to follow. This project has two goals;Social innovation, an oncology center as a solution to the lack of cancer specialized clinical centers that treat a disease with one of the highest mortality rates in the world. Making this the center focal point for medical clusters, better students specialization and a start for better projects. Urban regeneration because there is a need to change the way to project public spaces, taking away unattractive areas, somber green spaces and cheap design. Regeneration can be achieved with the creation of nodes and green spaces able to attract the population, a parking lot (currently needed in the zone) conditioned with green spaces, construction and distribution with a projection capable of transforming itself according to the city needs. This is how regeneration with urban space and a private project can be conceived.

Project Statement

The evolution of the size of a city, such as Torreón, increases its complexity and the quantity of resources required to sustain its population. The trend around the world is to improve the quality of life of human beings starting from the transformation and regeneration of urban spaces. Society can find the solution of these issues in itself, and their settlements, as their maximum cultural creations, have to be harmonic to ensure its citizens emotional development. Historic districts have suffered radical changes as a result of technological advances, not only with the evolution of public transportation, but also with the way of working, building and interacting. In other words, cities have modified the way humans live and relate to each other and, at the same time, humans transform the cities to adequate them to their needs. There is a regulation that establishes a percentage of green spaces per square meters of construction that is followed strictly by very few projects. The biggest issue is that people are getting used to gray sidewalks, treeless parks and artificial grass green areas in buildings. The center is reviving, but with projects and proposals that share their main characteristic: money generation. We are living their consequences: generic projects, dead streets that are being tried to get back to life with acrylic paint and an urban planning where its capital attraction is anomie.

Project Description

The Oncology Center project is intended to interact with its surroundings from the core concept to the exterior finishes. The concept focuses on the mystic of wood nature, a transparent distribution for user interaction. Changing the nature of the clinic to make patients feel that they are not locked up in a hospital is a way to make them interact with the city, and this situation contributes in a positive way to their treatment. The parametric facade made of wood simulates forest trees, casting the same shadows a forest would. The way of merging the project to the city needs is to be achieved with the parking lot changing the way the space is thought. Integrating a green line capable of hiding gray spots and reducing the ecological footprint. Apart from having the number of parking spaces required by the center it also serves as a public parking lot with recreational areas and green spaces. To ensure the use of the construction with the evolution of the needs the city will have, the parking lot has a simple design separated by stories. That way a story can transform with each specific need the area requires. The project roof serves as recreational space with trees and green areas that extend down in a zigzag motion reaching the floor level with ramps with an inclination less than 4% to ensure its use. Creating a green line that spreads around the project starting at the top of the parking lot going all over the sidewalk with no end inducing other projects to continue it.

1/12
CENTER MODEL