Mohawk Residence

Site plan and floor plans
Brick facade viewed from the street
Landscape connects multiple levels
Courtyard with greenroof
Extruded brick bond pattern
Section axon thru central stairwell and hill
Section axon thru courtyard and pool
Sliding, stacking glass doors
Perforated steel stair
Extruded brick corner
Basement sliding glass doors
Rear facade

Primary Authors

  • UrbanLab
  • Sarah Dunn

Contributing Author

  • Intrinsic (Landscape Architect)

Author

  • Rachel Cantor

Photographers

  • Michelle Litvin

Objectives

Extensive research was conducted to find a locally produced solid black brick (not easy!). The bond pattern of the façade is an arrangement of bricks such that each course consists of alternate bricks having their short sides (extruded headers) and long sides (stretchers) facing outwards, with alternate courses being offset. In order to mitigate a prescribed massive volume, a series of tactical removals at multiple scales was undertaken: the back of the house volume was sliced to create an angled plane; a courtyard-sized volume was removed from the top floor; and smaller scale removals (from the punched window openings to the brick pattern) were deployed to dematerialize the large box. A landscape surface connects the basement level and ground level to the green roof above the garage creating a hill on an otherwise flat Chicago landscape.

Context

The house is a contemporary response to a changing cultural environment in the Old Town neighborhood of Chicago, which is characterized by a growing demand for monumentality, solidity and enclosure as dominant aesthetic as expressed in the architecture of the private house. As a response, we positioned the house as a massive volume between front and back garden, separating a relatively introverted street facade (large windows with translucent shades) from a very extroverted garden facade on the back of the house. The kitchen, dining room, living room are almost completely open to stimulate socialization, and connect all spaces to the back garden. The lowest level connects to the outdoor garden and houses indoor play spaces. On the second floor, three intimate bedrooms, storage-space, bathrooms and a study are arrayed around an open stair well. The third floor contains the master bedroom and bathroom arranged around a courtyard. All floors are interconnected in a continuous flow by a perforated steel stair that allows light to penetrate through the house from the courtyard on the top floor.

Performance

Closed private spaces on the two upper floors contrast with open collective spaces on the two lower floors. The interior space is visually and physically connected to the street, the back garden and upper floor courtyard. Outdoor and indoor spaces become one and natural daylight flows into the interior.

1/12
Site plan and floor plans