Barroquinha Slope

site plan with barroquinha slope and the cinema plaza
view from the cinema rooftop
ramp next to the wall
barroquinha slope
view from the lower part of the slope
diagram of the two types of stairs
detail of one of the stairs
view in direction to the cinema plaza
detail of the stairs
detail of the stairs
view from the upper part of the slope
historic stair and the new design

Primary Authors

  • Gustavo Cedroni / Metro Arquitetos
  • Martin Corullon / Metro Arquitetos

Contributing Author

  • Ilana Bessler / IBAN FOTO (Partner)

Author

  • Simone Gallo / Banco Itau Unibanco

Photographers

  • Ilana Bessler

Objectives

By creating a distinct topographic design, new paths with different speeds and open plateaus for permanency are created. In addition to the slope itself, now for pedestrian use only, the project integrates the square next to the cinema located at a higher-level plateau using these same principles. Despite its singular design the intervention accommodates itself in the existing urban space by alleviating the gradients of the slope and making use of materials historically found in the pavements of Salvador. Even though traditional materials like Portuguese tile and granite were chosen, the use of new technologies such as water jet cutting allowed for new possibilities such as rounded shapes, non-geometric designs and non-standardized finishing pieces.

Context

The new design for Ladeira da Barroquinha in the centre of Salvador, Bahia – the first colonnial capital city of Brazil - is an extension of the public space renovations for the Glauber Rocha Theatre and the Gregorio de Mattos Foundation cultural area based at Barroquinha Church. Apart from being the connection between these two institutions, the project organizes the entrances to the buildings that face the slope at different levels and also considers the tranquil flow of customers that attend the local street market with the intense pedestrian flow towards the bus terminal. The site is next to the Castro Alves square, an important public space of the historic area of the city.

Performance

With a total of 2500 square meters the whole area was equipped with benches, tables, bike racks, new lighting and landscaping which gave the entire complex not only the character of an efficient passageway and important landmark but also of a pleasant area to sojourn, contemplate the scenery and preserve the traditional leather market which for many years has been in this same place.

1/12
site plan with barroquinha slope and the cinema plaza