Olympic Golf Course Clubhouse Rio 2016

Croqui of the core square
View from the entrance
Croquis of relation with the landscape
Rainwater capture diagram
Site plan
Transversal section
Ground floor plan
Square gate to the golf course
Detail of the umbrella and the ballroom
Edge of the veranda
Inner square
Entrance at sunset

Primary Authors

  • Pedro Évora / Rua Arquitetos
  • Pedro Rivera / Rua Arquitetos

Contributing Authors

  • Roberto Costa / Rua Arquitetos (Architect)
  • Mariana Magalhães Costa / Rua Arquitetos (Architect)
  • Aliki Kostopoulou / Rua Arquitetos (Architect)
  • Paula Lopes Barba / Rua Arquitetos (Architect)
  • Giordana Pacini / Rua Arquitetos (Intern)
  • Eve Laville / Rua Arquitetos (Intern)

Author

  • Carlos Favoreto

Photographers

  • Leonardo Finotti

Objectives

The core idea behind the clubhouse design was to produce an atmosphere that is defined by a generous relation between inside and outside: we wanted a place where people could gather together, relax and enjoy the natural air, as if the whole building was a huge veranda. To achieve this quality, we used and reconfigured a repertoire of spatial solutions and techniques, sometimes anchored in the tradition of modern Brazilian architecture, to produce a careful transition between architecture and nature, as well as defining spatial qualities that respond to the climate. A large and open shadowed space was defined as the main feature of the design. It was made possible by 40x40m lightweight monumental canopy that configures a central square that oversights the golf course and around which pavilions with the program activities are organized. Elevated 9m high, the element fluctuates over the rest of the building and defines the image of the project.

Context

The Olympic Game is part of a strategy to reposition Rio de Janeiro in the global context. It represents a moment of major urban transformations, with both positive and negative aspects, and therefore it needs a careful attention. As a local office that is engaged with the public dimension of architecture, we were interested in being part in these transformations. The design call for the Rio 2016 Olympic Golf Clubhouse had the scale of our possibilities and was a good opportunity to explore particular building qualities related to Rio, as a counterpoint to the generic solutions that most of the Olympic venues normally represent. It was important that the project could be recognized as a Brazilian design, that it could resemble our architectural culture. The outdoor nature of the golf, and to the lack of other references - the sport is back to the Olympic Games after a 100 years break, allowed the proposal to became both an argument and a test ground for the considerations above, with particular attention to the city's climate and lifestyle. It was also a possibility to reconnect to the Lucio Costa's master plan original vision for Barra da Tijuca neighborhood, where the project is located, that imagined a generous relation between landscape and architecture, slowly substituted by fenced condos and shopping malls. Under these circumstances, the relation to Brazilian modern tradition was a natural inspiration in terms of repertoire and spatial qualities, being easily recognizable in the design of the building.

Performance

Two conditions have leaded the design development: the building was to be inserted into a natural and environmentally sensitive ecosystem and Brazilian construction culture and management, that have low standards. To respond to these conditions, we made use of simple design solutions. Shadowed façades cross ventilation, water collecting and use of renewable resources guarantee the environmental performance, while and simple detailing and construction methods were a strategy to keep the integrity of the project. The central canopy is designed as a system of inverted pyramids to collect water, which is stored for reuse. It also protects part of the pavilions from the tropical sun heat, as well as the concrete marquis and the hardwood brise-soleil around them. The spaces between the pavilions allow the b the nearby oceanfront breeze to flow, promoting a pleasant sensation, even during the hottest months. This solution also proved efficient and made possible layout adjustement after the competition without compromising its spirit. Both the pavilions and wood deck were designed elevated 70cm from ground, minimizing impact on the soil and allowing for better views of the course. During construction this gap was filled and we are currently trying to make contractors to review it. After the Olympic Game, the venue will become the first public golf course in Rio de Janeiro and is expected to be a catalyst to develop the sport in the country, as well as to supply a growing market of golf tourism.

1/12
Croqui of the core square