2Y House

2Y house set on the steep slope facing Colico Lake
The house receives as much natural light as posible
2Y is immersed
Red vibrates against Green
2Y House; a diagram turned into a building
Extended perimeter= more sun and feel enveloped by trees
The diagram loses its abstraction = adapts to the terrain
A zig-zag to the shore
Landscape is tangential to perception
Bearing structure cast shadows
Cooking area at the core
Extended perimeter= cross views

Primary Author

  • Sebastian Irarrazaval

Contributing Author

  • FELIPE CARDEMIL (STRUCTURAL ENGINEER)

Author

  • PABLO ALBORNOZ

Photographers

  • FELIPE DÍAZ CONTARDO

Objectives

Regarding the materialization of the project, timber was chosen not only because it is a local material that could anchor the house to the place by affiliations with the natural and the cultural, but also because the wooden structures, in opposition with other kind of material ensembles, are naturally built using infinite linear elements that as a result, resemble the sense of infinity that is present in forests and could enter in a sort of vibration with the exterior. In this respect, the structural and the architectural plans were done simultaneously and in a permanent conversation. At the end it is hard to distinguish one from the other.

Context

The main objectives of the house are two. Firstly; that it integrates the forest in the daily experience of the user and Secondly; that it receives as much light and sun as possible during the entire day. For that purposes the program is fit in a 2Y letters diagram that creates not only double orientations for entering sun at different times of the day but also exposes the inhabitant to views that surround him. In other words, the extremely extended perimeter of the house and it bifurcations, in opposition to a compact organization, potentiates the experience of been, not in front of the exteriority, but inmersed. More specifically, of been among the sun and the trees in a parietal relationship. Additionally this shape also made possible to fit into the existing trees without having to clean the site.

Performance

Whit regard to the relation with the ground, the above-mentioned 2Y diagram negotiates the slope in different manners. Sometimes it underlines and rests upon the ground and others it contrasts with the soil, stressing the artificiality of the architectonic body. With respect to the exterior treatment of the skin, the objective was to create a constant vibration with the mostly green exterior that, as it is well known, can be achieved using a red colour.

1/12
2Y house set on the steep slope facing Colico Lake